Veiligheid in voetbalstadions blijft verbeteren: aantal incidenten daalt opnieuw

Veiligheid in voetbalstadions blijft verbeteren: aantal incidenten daalt opnieuw

Het gaat de goede kant op met de veiligheid in de Nederlandse voetbalstadions. Direct na de coronaperiode was er een enorme piek te zien in het aantal incidenten. De KNVB, voetbalclubs en de politiek hebben daarna de handen ineengeslagen om dit te verminderen. Inmiddels is er in het seizoen 2023/’24 opnieuw een daling van het aantal incidenten vastgesteld, en dat is goed nieuws voor de voetballiefhebber.

In totaal zijn er het afgelopen seizoen 816 wedstrijden gespeeld in de Eredivisie, Keuken Kampioen Divisie, TOTO KNVB-beker, play-offs en Johan Cruijff Schaal. De onafhankelijke aanklager betaald voetbal heeft hierbij in 150 gevallen een (voor)onderzoek ingesteld naar wanordelijkheden. In het seizoen 2022/’23 gebeurde dit 169 keer, terwijl het aantal in het seizoen daarvoor 179 keer bedroeg, ondanks dat er vanwege coronamaatregelen toen niet altijd publiek aanwezig mocht zijn.

''Incidenten krijgen alle aandacht, begrijpelijk, want elk incident is er één te veel'', vertelt Marianne van Leeuwen, directeur betaald voetbal KNVB. ''Maar hierdoor is de ontwikkeling van het aantal incidenten vaak minder helder in beeld. Kijken we namelijk over een heel seizoen, dan neemt het aantal incidenten in de stadions sinds de piek direct na de coronatijd verder af. We zijn er nog niet, maar het gaat wel de goede kant op en dat is een compliment voor alle samenwerkende partijen en alle supporters die wél een steun voor hun club zijn.''

Ook stadionverboden nemen af

Het aantal stadionverboden is met het aantal incidenten meegedaald: van 1.342 stadionverboden in 2021/’22, naar 1.086 in 2022/’23, en naar 1.008 in 2023/’24. De meeste stadionverboden zijn opgelegd voor openlijke geweldpleging (16%), gevolgd door het bezitten en/of dragen van gezichtsbedekkende materialen (13%) en het bezitten en/of afsteken van vuurwerk (11%). Het aantal incidenten waarbij voorwerpen op het veld zijn gegooid, is sterk afgenomen. Kijkend naar het aantal opgelegde stadionverboden hiervoor, dan zien we een daling van 242 naar 99.

Naast de onderzoeksresultaten uit de Veiligheidsmonitor blijkt uit informatie van de politie en het Openbaar Ministerie dat er in 2023/'24 5% minder politie-uren benodigd waren ten opzichte van het seizoen ervoor. Van Leeuwen is tevreden met de cijfers, maar: ''We zijn nog niet waar we willen zijn. Voor de weg die we samen met onze partners, zoals het OM, de politie, gemeentes, het kabinet en de ministeries willen afleggen, hebben we een gezamenlijke routekaart met 50 maatregelen. Deze zijn gericht op preventie, opsporing, straffen én het stimuleren van goed gedrag.''

Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties