Club van de hoop, boodschap voor de toekomst

Club van de hoop, boodschap voor de toekomst

Bij de ingang van Feyenoords dinsdag geopende Home of History staat boven een foto van de legendarische Puck van Heel de tekst: "Vizier op de toekomst, Respect voor het verleden."In de hal van de Kuip vult een levensgroot beeld van de onvermoeibare Dirk Kuijt de wand onder de slogan "Sterker door Strijd".

Weer iets verderop prijkt de zwartwit poster van Ernst Happel, die lurkend aan zijn sigaretje de kreet herhaalt die hem als trainer van Feyenoord wereldberoemd heeft gemaakt: "Kein geloel, fussballen."

Op zo’n vijftig tot zestig plaatsen in en in de onmiddellijke nabijheid van het stadion draagt het – zaterdag – honderd jaar oude Feyenoord zijn boodschap voor de toekomst uit en poetst het zijn imago op. "Dat doen we door veel van onszelf te tonen", zegt commercieel directeur Chris Woerts.

"We zijn trots op onze historie en cultuur, en willen dat zo breed mogelijk uitdragen. Vandaag en morgen zijn belangrijk voor ons, maar vergeet niet dat Feyenoord een geschiedenis heeft die heel veel zegt over deze club."

"Juist dát willen we nu tonen, om het jubileum op te luisteren, maar ook om aan te geven hoe groot de betrokkenheid van mensen met deze club altijd is geweest."

In het Home of History ontvouwt zich dat verleden in prachtige beelden. Daar staan de voetbalschoenen van Coen Moulijn naast de pantoffels van Zweedse evacués, die bij de watersnoodramp in 1953 hun toevlucht zochten in de Kuip.

Daar vertelt het gebroken brilletje van Joop van Daele het wonderlijke verhaal van Feyenoords wereldbekerzege op Estudiantes en toont een vergeelde krantenpagina het ongelukkige einde van de meeuw die door doelman Treytel in de wedstrijd tegen Sparta bij een uittrap uit de lucht werd geschoten.

Daar komen de iconen van de club tot leven, net als in het dinsdag gepresenteerde jubileumboek. Het eerste exemplaar van het 4 kilo zware meesterwerk werd door Coen Moulijn overhandigd aan de moeder van Jeffrey Senn van Basel, een groot talent dat, net nadat hij zijn eerste contract bij Feyenoord had getekend, werd doodgestoken toen hij in Den Haag een straatruzie wilde sussen.

En daar ook zegt de huidige aanvoerder van Feyenoord, Giovanni van Brockhorst: "Ik heb bij grote clubs als Arsenal, Glasgow Rangers en Barcelona gespeeld. Stuk voor stuk bijzondere clubs, elk met hun eigen historie en cultuur. Vergelijken wil ik niet, maar wat Feyenoord voor mij bijzonder maakt, is de sfeer en de warmte."

"Vergeet niet dat ik een kind van Varkenoord ben, op mijn zevende al ben ik bij Feyenoord gekomen. Inderdaad op de plaats waar zo veel talent van de club tot wasdom is gekomen. Feyenoord zit in mijn hart en zal daaruit nooit verdwijnen."

Algemeen directeur Eric Gudde ondervond de magie van Feyenoord aan den lijve, toen hij als toeschouwer of in een van zijn vorige functies de Kuip betrad. "Het gevoel van de slapende reus liet me niet los. Met zo’n stadion en met zo’n achterban had je het idee dat er sportief veel meer in moest zitten dan eruit kwam."

Das was ook wat de nieuwe trainer van Feyenoord, Gertjan Verbeek, deze week concludeerde: "Gemeten naar zijn status, is Feyenoord de afgelopen jaren niet vaak genoeg kampioen van Nederland geweest."

De laatste titel van Feyenoord dateert al weer van het seizoen 1998-’99. In totaal waren de Rotterdammers 14 keer landskampioen, wonnen ze 11 keer de beker en veroverden ze drie Europa Cups en een wereldbeker. "Vanuit Nederlands perspectief, hebben we steeds voorop gelopen", zegt Gudde, "maar de tijden zijn veranderd."

Zijn luisterrijke verleden geeft Feyenoords jubileum glans. "Maar we kunnen niet ontkennen dat de hunkering naar een nieuwe titel groot is", erkent Chris Woerts "Feyenoord is te veel de club van de hoop geworden. We zijn te veel afhankelijk van incidenten, terwijl continuïtiet geboden is."

"Feyenoord hoort elk jaar mee te doen om de prijzen, en dat is alleen mogelijk door een topsportklimaat te creëren. De omstandigheden om te trainen moeten goed zijn, net als het geld. En dat vereist creativiteit van een krasse honderdjarige."

Op het snijvlak van twee eeuwen zegt Eric Gudde: "De komst van een nieuw stadion biedt perspectief. Dat is onze grote uitdaging; ook al zal dat stadion pas in 2016 gerealiseerd zijn. Waar het nieuwe bouwwerk verrijst, is nog de vraag."

"We zijn nog steeds in discussie met de gemeente. Dit jaar zal de beslissing vallen, van de zeven aanvankelijk geopperde locaties zijn inmiddels vier weggevallen. We houden daardoor nog drie opties over."

"Wij zetten in op een comfortabel stadion met een adequate trainingsaccommodatie. Die combinatie biedt in elk geval Varkenoord niet. Anderzijds richten we ons wel op een stadion in deze vertrouwde Rotterdamse omgeving."

"Dit is het moment van gedenken, maar ook van bezinnen", zegt Woerts. "Feyenoord moet door, op alle fronten en in al zijn geledingen. Wie in de hectiek van deze voetbaltijd geen stappen maakt, loopt vast. Feyenoord heeft in de afgelopen 100 jaar zijn kracht bewezen en zal dat blijven doen, als een ode aan zijn verleden en zijn grote achterban."

Lees meer over
Jubileum
Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties