"Eigenlijk kwam Feyenoord vanaf die 0-3 pas in een goed ritme"

"Eigenlijk kwam Feyenoord vanaf die 0-3 pas in een goed ritme"

Inmiddels is het besef ingedaald dat Feyenoord een mooie, en wellicht wel historische, voetbalmiddag is ontnomen. De supporters van Ajax hebben de wedstrijd doelbewust laten staken en dat komt vooral in het nadeel van de Rotterdammers. In een leeg stadion reageert Sjoerd Mossou op de situatie.

"Ik zit in een soort verlaten stadion", opent Mossou de AD Voetbal Podcast vanuit een lege Johan Cruyff ArenA. Ondertussen vallen de supporters hun eigen stadion aan, maar daar merkt de journalist gelukkig weinig van op de tribunes. "Er zitten nog wat mensen in of bij de skyboxen, maar verder is het doodstil. Ongeveer net zo stil als dat het in de fase na de 0-3 was. Maar het is een apart idee en gevoel om hier te zitten terwijl het stadion min of meer op slot zit. Daar is op de tribune niks van te zien. Alleen de collega van de NRC zit hier nog en verder is het helemaal leeg."

"Dat zal iedereen zeggen en dat is ook volkomen terecht", reageert de journalist op de opmerking dat het een kansloze wending is van een (voor Feyenoord) mooie voetbalmiddag. "Het is te triest voor woorden hoe dit gaat. Het past precies in de trieste lijn die zich de laatste twee jaar afspeelt op supportersgebied. Mensen die zich misdragen en een overheid, KNVB en lokale driehoek die er eigenlijk geen raad mee weten en klem zitten in een protocol die ook totaal onwerkbaar blijkt. Sterker nog: je hebt de harde kern van Ajax een middel gegeven om de competitie enorm te beïnvloeden. Dat is treurig, maar wel de realiteit."

"Je voelde het wel aankomen", concludeert Mossou. "Het was eigenlijk in het stadion na de 0-2 al heel erg stil. Toen werd voor het eerst die wedstrijd stilgelegd om dat bekertje, toen voelde je al de twijfel van 'als we hier al de wedstrijd om stil gaan leggen'. Toen zag je dat het op de F-side al zo gevoelig was dat je kon raden dat dit het vervolg zou zijn. Het was een heel bizarre sfeer, zoals ik hem nog nooit eerder heb meegemaakt in een stadion."

De wedstrijd
Ook de wedstrijd zelf komt nog ter sprake in de podcast. "Technisch speelde Feyenoord matig, het heeft veel beter gevoetbald dit seizoen. Maar tactisch deden ze natuurlijk wel precies zoals het moest. Daar was natuurlijk wel over nagedacht, ze hebben donderdag die wedstrijd tegen Marseille ook gezien en als je toen al zag wat voor onvoorstelbare ruimtes er werden gegeven. Dan kon je gewoon wachten op je momenten. Ze lieten Ajax uitrazen in de eerste fase en bleven aan de bal net niet rustig genoeg, maar in de organisatie wel heel kalm. Dan was het wachten op de momenten tot de ruimtes kwamen."

Ondanks dat Feyenoord misschien matig speelde, was het elftal van Slot wel heel effectief. Over de Amsterdammers valt dat niet te zeggen en hun verdediging was ronduit slecht. "Dat is echt onwaarschijnlijk. Het is een beetje cliché om te zeggen, maar dat gebeurt op de amateurvelden echt niet. Ik was laatst bij de Onder 7 kijken en daar gebeurt dat wel eens. Dan staan ze naar die bal te kijken en bloemetjes te plukken en vergeten ze dat er aan de andere kant ook een doel staat. Zoiets was het, echt ongekend."

"Eigenlijk kwam Feyenoord vanaf die 0-3 pas in een goed ritme", vervolgt Mossou zijn verhaal. "Als je dan door kan voetballen, dan wordt het 0-7, denk ik. Dan gaat Feyenoord alleen maar beter spelen, worden de ruimtes alleen maar groter, wordt de wanhoop bij Ajax alleen maar groter en een goede kans dat er een rode kaart gaat vallen in die fase. Door de onderbrekingen gaat al het ritme eruit en was het geen normale wedstrijd meer."

Vervolg van de wedstrijd
"Helemaal waar", antwoord Mossou op de vraag of het terecht is dat Feyenoord zich benadeeld voelt. "Het kan in theorie zomaar een andere wedstrijd worden. Dan wordt eigenlijk de club beloond die het probleem veroorzaakt. Dat is natuurlijk heel merkwaardig. Nu we hier zitten in het stadion, zou je bijna denken: speel die wedstrijd maar gewoon uit. Ooit was de afspraak dat het de volgende dag zou zijn om 12:00 uur. Nu zit je bij Ajax natuurlijk met woensdag als ze een wedstrijd moeten spelen. Dan kun je vanuit Feyenoord-perspectief natuurlijk denken: 'daar hebben wij natuurlijk niks mee te maken'."

Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties