Jaaroverzicht III: Afscheid van publiekslievelingen

Jaaroverzicht III: Afscheid van publiekslievelingen

2022 was voor Feyenoord een heel bijzonder jaar. De club schreef geschiedenis met het bereiken van de Conference League-finale, waarna vervolgens bijna alle hoofdrolspelers in de zomer vertrokken. Maar ook met een volledig nieuwe selectie beleefde Feyenoord al mooie successen. Genoeg om op terug te blikken dus! In deel III van het FR12-jaaroverzicht: het afscheid van de publiekslievelingen.

Dat spelers bij vrijwel elke club passanten zijn, is niks nieuws. Toch zullen veel supporters begin dit kalenderjaar hebben gehoopt dat dat bij Feyenoord anders was. Luis Sinisterra, Marcos Senesi, Tyrell Malacia en Jens Toornstra hadden menig hart al veroverd in De Kuip, maar ook nieuwkomers Cyriel Dessers en Fredrik Aursnes stonden er inmiddels goed op bij Het Legioen. Als 1 september 2022 is aangebroken, de transferwindow dicht is en de balans kan worden opgemaakt, moeten de Feyenoord-supporters voor een groot deel echter op zoek naar nieuwe helden.

Terug naar de zomer van 2021
Arne Slot is pas net begonnen aan zijn klus in De Kuip als Feyenoord in de laatste dagen van de transferwindow de (voor het grote publiek) onbekende Reiss Nelson binnenhaalt en enkele uren voor de deadline ook Dessers huurt van Genk. Het zou, achteraf gezien, het begin zijn van een historisch seizoen waar nog jarenlang over nagesproken zou worden. Het duurt echter maanden voordat Slot zijn ideale basiselftal heeft gevonden. De oefenmeester probeert Alireza Jahanbakhsh, Toornstra en Nelson op rechtsbuiten voordat hij definitief voor laatstgenoemde kiest.

Slot kan niet meer om de ijzersterkte Gernot Trauner heen, die in eerste instantie werd gehaald als back-up voor Lutsharel Geertruida. De jeugdexponent van de Rotterdammers raakt in de laatste maanden van het tijdperk Dick Advocaat bij Feyenoord zwaar geblesseerd aan zijn knie. Trauner presteert echter zo goed, dat hij na zijn debuut geen moment meer uit het basiselftal verdwijnt. Ook de nieuwe rechtsback Marcus Pedersen blijkt een schot in de roos, waardoor Geertruida het in het begin van het seizoen moet doen met invalbeurten.

Jaaroverzicht III: Afscheid van publiekslievelingen

Op het middenveld heeft nieuwkomer Aursnes, die voor enkele tonnen is binnengehaald, zich al snel in het basiselftal gespeeld. De Noor is van levensbelang voor de opbouw van Feyenoord. Het duurt niet lang voordat het vaste middenveld van Orkun Kökcü, Guus Til en Aursnes is gevormd. Laatstgenoemde is het slot op de deur en de verbinding tussen verdediging en middenveld. Kökcü transformeert van een nummer 10 naar een stabiele nummer 8, die zijn doelpunten en assists meepikt maar vooral het spel verdeelt. Til moet het niet per se van zijn techniek hebben, maar staat altijd op de juiste plek en mag zich in de eerste maanden van het seizoen clubtopscorer noemen.

Voorin wordt het meest gewisseld door Slot. Sinisterra is eigenlijk de enige speler die zeker is van zijn plek, terwijl Bryan Linssen en Dessers het uitvechten in de punt van de aanval. Toornstra speelt lange tijd op rechtsbuiten omdat Slot zijn multifunctionele aanvoerder liever niet passeert en hoe dan ook het trio Kökcü-Til-Aursnes in stand wil houden. Daarnaast kampt Nelson tot aan de winterstop met een conditie-achterstand, waardoor Toornstra en Jahanbakhsh elkaar afwisselen.

Het grootste pijnpunt van de selectie blijft, eigenlijk het hele seizoen, de spitspositie. Beide doelpuntenmakers doen het goed en als Slot kiest voor de één, wordt hem gevraagd waarom de ander op de bank zit. Linssen presteert naar behoren, is meermaals trefzeker en speelt de verdediging met slimme (loop)acties moe waardoor supersub Dessers keer op keer kan toeslaan. De Nigeriaanse Belg kroont zichzelf in één week tijd drie keer tot matchwinner. De winnende doelpunten in de 92e minuut tegen zowel Sparta, Union Berlin als AZ leveren hem de bijnaam Mister 92 op. Vooral zijn doelpunten in de Conference League, waar Feyenoord het tot de finale zou schoppen, maken hem tot een publiekslieveling van ongekende proporties.

Stunt na stunt, herinnering na herinnering
Maar als de tweede seizoenshelft dan is aangebroken en Slot zijn ideale basiselftal eindelijk heeft gevonden, is Feyenoord bijna niet meer te stoppen. Het schakelt achtereenvolgens Partizan (8-3) en Slavia Praag (6-4) uit in de Conference League, terwijl de Rotterdammers ook in de competitie nauwelijks meer punten verspelen. Als het dan eind april is en Feyenoord wordt gekoppeld aan Olympique Marseille in de Conference League, vrezen velen dat de halve finale het eindstation is. Maar Slot heeft een team gecreëerd dat, zeker in De Kuip, bijna niet te verslaan is.

Marseille weet in een kolkend stadion niet wat het overkomt en stapt mede dankzij een dubbelslag van Dessers met een 3-2 nederlaag het vliegtuig in terug naar Frankrijk. Wat Feyenoord in die wedstrijd laat zien, is tekenend voor deze selectie. Brutaliteit, durf en geloof, maar vooral saamhorigheid. De wisselwerking met Het Legioen is als olie en vuur en zorgt ervoor dat Feyenoord boven zichzelf uitsteekt. Het eindresultaat? De finale in Tirana, waar een groot deel van Nederland, maar vooral heel Rotterdam naartoe zou reizen. Niet eens per se met het vliegtuig. Sommige supporters stappen namelijk op een boot naar Noorwegen om daar verder te reizen of rijden met een afgehuurde bus ruim twintig uur naar Albanië om bij de finale aanwezig te zijn.

Afscheid nemen van publiekslievelingen
Over het resultaat van de finale tegen AS Roma wil niemand het meer hebben. Logisch ook. Maar wat wel blijft hangen is dat Feyenoord in nog geen jaar tijd is veranderd van een ploeg die vrede heeft met een gelijkspel, naar een écht team dat iedereen kan verslaan. Als het seizoen er dan definitief op zit, de spelers op vakantie gaan en de transferwindow op het punt van openen staat, hoopt elke Feyenoorder dat er nog minimaal één seizoen kan worden genoten van deze selectie. Het blijkt achteraf gezien tegen beter weten in. De historische Conference League-campagne heeft ervoor gezorgd dat spelers zich in de kijker spelen en ze niet langer houdbaar blijken.

Sinisterra
De Colombiaan heeft een stormachtige ontwikkeling doorgemaakt en was in 49 wedstrijden goed voor liefst 23 doelpunten en veertien assists. Sinisterra is toe aan een volgende stap en Feyenoord kan een flinke kapitaalinjectie wel gebruiken. Leeds United neemt de vleugelspeler voor 25 miljoen euro over, waardoor het uitgaande transferrecord van de Rotterdammers na ruim vijftien jaar wordt verbroken. Hoewel iedereen Sinisterra een stap naar de Premier League gunt, zal het gemis groot worden.

Senesi
Na een wat twijfelend begin onder Jaap Stam heeft Senesi zich inmiddels ontwikkeld tot een ware sterkhouder. De verdediger maakt na een ijzersterk seizoen zijn debuut voor Argentinië en zou in de belangstelling staan van de volledige Italiaanse top. Uiteindelijk vertrekt Senesi naar Bournemouth en gaat hij Sinisterra achterna richting de Premier League. Feyenoord heeft geen andere keuze dan hem te verkopen, daar het contract van de mandekker nog maar één seizoen doorloopt. De Rotterdammers ontvangen vijftien miljoen euro, maar raken wel een belangrijke schakel kwijt.

Malacia
Lange tijd leek Olympique Lyon de volgende werkgever van Malacia te worden, maar uiteindelijk gaat Manchester United er met de linksback vandoor. De publiekslieveling ontpopt zich in zijn laatste seizoen bij Feyenoord tot Oranje-international en heeft vrijwel elke rechtsbuiten die hij tegenkomt in zijn broekzak. De Rotterdammers weten het hele seizoen geen back-up voor Malacia te vinden, waardoor hij genoodzaakt is om vrijwel elke wedstrijd te spelen. Uiteindelijk stopt de teller op vijftig (!) duels in het seizoen 2021/22 en vertrekt hij voor vijftien miljoen euro naar de top van Engeland.

Dessers
Het Legioen heeft Dessers dankzij zijn belangrijke doelpunten in Europa volledig in de armen gesloten en wacht af of de koopoptie van vier miljoen euro gelicht gaat worden. Feyenoord besluit om dat niet te doen en verder te kijken naar andere spitsen. Dessers heeft het seizoen van zijn leven gehad in De Kuip en vertrekt met twintig doelpunten in 41 wedstrijden door de voordeur.

Aursnes
Op het moment dat Het Legioen heeft geaccepteerd dat er een leegloop aan de gang is in De Kuip, komt naar buiten dat Feyenoord en Benfica onderhandelen over een transfersom van Aursnes. Het nieuws is in eerste instantie een grote verrassing: niemand verwacht dat nota bene Aursnes, die nog geen jaar bij Feyenoord speelt, alweer vertrekt. De onderhandelingen met de Portugezen duren lang, waardoor de Noor nog een aantal competitiewedstrijden meedoet. De Rotterdammers gaan uiteindelijk akkoord met een bod van vijftien miljoen euro. Die aanbieding kan Feyenoord simpelweg niet weigeren voor een speler die nog geen jaar geleden voor 450.000 euro over werd genomen van Molde. Aursnes laat een groot gat achter in De Kuip, die tot op de dag van vandaag eigenlijk nog niet is opgevuld.

Toornstra
Hoewel hij nog een groot deel van het huidige seizoen meemaakt, keert Toornstra kort na het begin van de competitie terug naar FC Utrecht. De kans op speelminuten wordt steeds kleiner voor de multifunctionele middenvelder bij Feyenoord en de veranderende groepsdynamiek is een groot contrast met vorig seizoen. Toornstra trok voornamelijk op met zijn maatje Bryan Linssen, maar ook met Til, Dessers en Philippe Sandler klikt het goed. Toornstra neemt het moeilijke besluit om Feyenoord na acht jaar en 313 wedstrijden te verlaten en neemt afscheid door de voordeur. Het Legioen bedankt de middenvelder met een mooi eerbetoon voorafgaand aan de thuiswedstrijd tegen FC Emmen.

Linssen tekent een miljoenencontract in Japan, terwijl Nelson voor zijn kans gaat bij Arsenal. Behalve Justin Bijlow, Geertruida, Trauner en Kökcü is Slot zijn volledige basiselftal van de Conference League-finale kwijt en moet hij bouwen aan een volledig nieuw team. Nu, ruim vier maanden na de start van het nieuwe seizoen, is Feyenoord herfstkampioen en eindigde het als groepswinnaar in een Europa League-groep met Sturm Graz, Lazio en FC Midtjylland. Het nieuwe elftal neemt vorm. So far, so good.

Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties