''Op al die onderdelen scoren ze minder goed dan vorig jaar rond deze tijd''

''Op al die onderdelen scoren ze minder goed dan vorig jaar rond deze tijd''

Bij Feyenoord breken enkele interessante weken aan. Trainer Brian Priske heeft het nog niet voor elkaar gekregen om te overtuigen en wacht nu een loodzwaar programma. De Deen moet in korte tijd proberen het elftal naar zijn hand te zetten.

"Het is code oranje bij Feyenoord", analyseert journalist Martijn Krabbendam in Voetbalpraat. "Ze moeten nu oppassen, want ze kunnen eigenlijk niets meer permitteren. Na Leverkusen krijgen ze NAC, en dat moet nog wel lukken zou je denken, in De Kuip. Dan volgt een programma met Girona, FC Twente, AZ, FC Utrecht en Ajax, allemaal in een maand gepropt. Priske moet Feyenoord snel naar zijn hand zetten, anders vrees ik dat de huddle het enige is wat we ons van hem herinneren als het zo doorgaat."

De statistieken van Feyenoord onder Priske zijn momenteel allesbehalve overtuigend. "Als je Feyenoord vorig jaar na vier wedstrijden vergelijkt met Feyenoord nu na vier wedstrijden, dan zie je grote verschillen, vooral aan de bal. Veel minder schoten, veel minder expected goals. Het zegt niet altijd alles, maar wel hoe vaak je voor de goal komt en hoeveel kansen je creëert. Op al die onderdelen scoren ze minder goed dan vorig jaar rond deze tijd."

Het argument dat Priske geen directe vervangers heeft voor Yankuba Minteh en Mats Wieffer gaat volgens Krabbendam niet helemaal op. "Slot raakte toch ook elk jaar zijn beste spelers kwijt? Ik weet nog dat ze na het jaar waarin ze de Conference League-finale haalden geloof ik vijftien spelers moesten vervangen. Natuurlijk, Priske is niet geholpen tijdens deze transferwindow, zeker niet, maar Slot had ook lang niet altijd hulp."

De discussie rondom de scrum na afloop van de wedstrijd is kenmerkend voor het huidige Feyenoord, aldus Krabbendam. "Dat staat natuurlijk symbool voor iets groters. Het is iets wat niet klikt en past niet bij Feyenoord, zelfs niet als ze vier keer op rij hadden gewonnen. Mensen zouden nog steeds zeggen: wat is dat voor gekkigheid, allemaal in de middencirkel? Het is al twee jaar zijn manier van werken. Priske zweert erbij, en dat bedoel ik ermee te zeggen: het is iets groters. Wat de trainer op dit moment wil, daar is niet iedereen even blij mee.''

De vraag is of Priske en de spelersgroep eruit gaan komen. Krabbendam heeft nog geen signalen ontvangen dat er geen klik is, maar soepel loopt het allesbehalve. "Ik zeg niet dat Priske een slechte trainer is, maar hij wil en eist dingen waar de spelers zich niet helemaal comfortabel bij voelen. Priske past misschien niet helemaal bij de spelers, en dat zullen we de komende weken moeten zien. Tot nu toe heb ik het nog niet kunnen ontdekken."

Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties