Van Hanegem: "Dat is het gevaarlijke, dan ga je twijfelen"

Van Hanegem: "Dat is het gevaarlijke, dan ga je twijfelen"

Willem van Hanegem is erg kritisch op hoe het momenteel gaat bij Feyenoord. Het elftal loopt niet lekker terwijl er 'slechts' twee spelers zijn vertrokken. Daarnaast is Santiago Gimenez compleet uit vorm, verliest Ramiz Zerrouki de meeste duels en zijn er nog wel meer tegenvallers in de huidige selectie.

Voorlopig zijn alleen Mats Wieffer en Yankuba Minteh officieel vertrokken, terwijl Lutsharel Geertruida op het punt staat op een transfer te maken. "Je bent twee spelers kwijt. Dan is het nu net of er helemaal niets meer van het elftal overblijft. Dat is gek", begint Van Hanegem kritisch in zijn podcast. "Dat zijn hele belangrijke spelers voor Feyenoord. We zaten ook altijd te mopperen op Minteh. Dat gaat gewoon een hele goede speler worden. Dan ben je twee spelers kwijt en is er niets meer over van je elftal. Want ik vond het laatste jaar eerlijk gezegd lang niet zo leuk en goed als de eerste twee jaar."

Kritiek op Gimenez

Een speler die deze zomer wel had mogen vertrekken van Van Hanegem was de Mexicaanse spits van Feyenoord. "Hij heeft het helemaal niet. We hebben ook gezegd in het begin: als hij zeven wedstrijden niet fungeert, dan moet je hem eruit zetten en niet maar elke keer weer proberen, proberen, proberen. Als jij middenvelder bent en je geeft de bal aan de spits, al meer dan driekwart jaar, en die ballen vliegen alle kanten op, dan blijft er weinig over."

Van Hanegem beseft wel dat ook de vervanger van Gimenez, Ayase Ueda, geen beste indruk maakt. Het clubicoon denkt dat de Japanner een jaar lang alles heeft zitten opkroppen door constant op de bank te beginnen. "Hij is veel beter dan dat hij nu laat zien. Het is hetzelfde met Gimenez waar al maanden niks van terechtkomt. Ik vraag me dan af: wat heeft hij nu? Hij heeft zulke goede wedstrijden gespeeld, maar echt hele goede dingen laten zien. Dat je denkt: ‘godverdikkie’. Toen zeiden we nog dat je wel eens kampioen kon worden door hem, afgelopen jaar. Ineens was het helemaal weg."

Het middenveld

Het is makkelijk om te zeggen dat Brian Priske er een rommeltje van maakt, maar dat is wel wat er momenteel gebeurt. Van Hanegem moet er een beetje om lachen als hij eerdergenoemde woorden hardop zegt. "Wat is nu bij het voetballen het meest belangrijke? Dat is het middenveld. Soms staat er een middenveld, waarvan ik denk: dat is echt niet te geloven. We hebben een seizoen lang achter Zerrouki aangezeten. Als ik hem zie spelen, denk ik: wat is die aan het doen zeg? En dan probeert hij zichzelf ook nog vaak vanuit het middenveld terug te laten zakken, omdat daar meer ruimte is. Nee, je moet op het middenveld zijn."

Veel tegenvallers

Van Hanegem kan nog wel even doorgaan als hij het heeft over de dingen die niet goed lopen momenteel. Hij maakt opsomming van de spelers die ontbreken, maar vervolgens laat de kritische Feyenoorder zich ook uit over Thomas Beelen. "Hij is ook niet meer zo goed", klinkt het zonder toelichting. Hancko valt positiever op. "Over het algemeen is hij wel goed, maar nu krijgt hij ook veel meer op zijn bordje. Ze lopen er steeds zomaar doorheen en dan moet hij het elke keer weer repareren."

Een gebrek aan vertrouwen is volgens Van Hanegem de oorzaak waardoor de spelers minder goed spelen. Doordat het momenteel niet goed loopt op het veld, denken de spelers vaker terug aan vorig seizoen, zo vermoedt De Kromme. "Dan moet de trainer er ook aan denken, dat zij drie jaar heel goed bezig zijn geweest voor hun doen, kampioen geworden, goede wedstrijden gespeeld. Zo zijn zij elke keer aan het malen. Dat is het gevaarlijke, dan ga je twijfelen. Hij moet ze iets geven waarbij ze beseffen dat ze het vertrouwen krijgen. Dat hebben ze niet."

Lees meer over
Willem van Hanegem
Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties