Feyenoord heeft geen vertrouwen meer in de stadionplannen. De bouwkosten zijn enorm gestegen en ook vond er een koerswijziging plaats bij bouwconcern BAM. De Rotterdammers hebben daardoor de stekker uit de plannen getrokken, al moet dat nieuws nog wel officieel bevestigd worden door de club.
Volgens het Algemeen Dagblad is er begin volgende week topoverleg tussen alle betrokken partijen en dan wordt er een statement verwacht. Burgemeester Aboutaleb, Pieter van Oord van Stadion Feijenoord en Toon van Bodegom, president-commissaris van Feyenoord komen bij elkaar om de huidige ontwikkelingen te bespreken.
De gevolgen voor Stadion Feijenoord zijn groot nu Feyenoord City niet doorgaat. De eigenaar van De Kuip heeft een negatief eigen vermogen van ruim vijftien miljoen euro. De kosten van de ontwikkeling van het nieuwe stadion zijn de grootste oorzaak: de laatste twee jaar is er daardoor zwaar verlies geleden. Ook staat er nog een schuld open aan Goldman Sachs in de vorm van een langlopende lening.
Feyenoord-watcher Dennis van Eersel legt in gesprek met RTV Rijnmond uit: "Met name voor de club en Stadion Feijenoord zijn er gevolgen. De meeste kosten zijn in dit dossier door Stadion Feijenoord gemaakt. Stadion Feijenoord is een lening aangegaan met de bank Goldman Sachs. Dat gaat over in een schuld als het stadion er niet komt. Ik heb me laten vertellen dat de schuld zo hoog is, dat Stadion Feijenoord eigenlijk zo goed als failliet is. Dat is natuurlijk nog niet officieel, omdat het faillissement eerst uitgesproken moet worden, maar ik zie daar niet één-twee-drie een oplossing voor."
"We weten dat Feyenoord graag één club wil zijn, dat de club en het stadion dus bij elkaar komen. Dit is wel een moment waarbij dit misschien wél in gang gezet kan worden. Dat betekent dat Feyenoord dan Stadion Feijenoord overneemt, maar ook dat is niet iets wat volgende week al geregeld is. Dat is een kwestie van maanden, zo niet jaren. Er is ook wat noodzakelijk onderhoud dat in De Kuip gedaan moet worden. Er moeten allerlei zaken geregeld worden. Intern wordt er gerept over het oprapen van de scherven, voordat er verder gekeken kan worden hoe het allemaal definitief verder moet."
Staat De Kuip baart zorgen
Bij Feyenoord maken zich ook zorgen over de huidige staat van De Kuip. Jaren lang is er geen groot onderhoud gedaan en dat begint de club nu te merken. "Er moet iets gebeuren met De Kuip. Sowieso het noodzakelijk
onderhoud. We zien allemaal op sommige onderdelen dat
het keihard nodig is. De filmpjes en foto's komen bijna elke wedstrijd
voorbij. Dat moet allereerst gebeuren. Daar is al een flink bedrag mee
gemoeid om dat op te knappen. Dan hebben we het niet eens over de
aanpassingen voor de lange termijn, de eventuele vernieuwbouw."
Lees het artikel op de mobiele website