De helden van toen: Mike Obiku

De helden van toen: Mike Obiku

Op 24 september in het jaar 1968 werd Mike Obiku in het Nigeriaanse plaatsje Warri geboren. Obiku begon op jeugdige leeftijd met voetballen bij Flash Flamingo’s, een plaatselijke voetbalvereniging. Al vrij snel wist de Nigeriaan zich te ontwikkelen als een zeer getalenteerde aanvaller, waardoor hij voor een stage werd uitgenodigd voor het Nigeriaanse Iwuayannu Nationale, dat toen in de Nigeriaanse Premier League uitkwam. De spits maakte dusdanig veel indruk dat hij op negentienjarige leeftijd werd binnengehaald. In zijn eerste jaar liet Obiku meteen van zich spreken, hij scoorde maar liefst zestien maal in evenzoveel wedstrijden. In zijn tweede seizoen liet hij zien dat het geen toeval was dat hij regelmatig het net wist te vinden, hij scoorde twaalf keer in 24 wedstrijden, een keurig gemiddelde.Na twee seizoenen te hebben gepresteerd in Nigeria, kwam er belangstelling vanuit onder meer Cyprus. Het nationale Anorthosis Famagusta trachtte de aanvaller binnen te halen, dit resulteerde in een transfer richting Cyprus. In zijn eerste seizoen vielen de resultaten toch wat tegen, Obiku scoorde slechts zes maal in 24 wedstrijden. In zijn tweede seizoen bleek hij toch zijn belofte te gaan inlossen. Obiku kreeg het vertrouwen en betaalde dat uit met elf doelpunten in 21 wedstrijden. In zijn derde seizoen kwam de toenmalig voorzitter van Feyenoord, Jorien van den Herik, regelmatig kijken bij de wedstrijden van de aanvaller. Het bezoek leek Obiku te stimuleren, hij wist maar liefst zestien maal te scoren in 24 wedstrijden, waarna Feyenoord besloot de aanvaller naar Rotterdam te halen.

De helden van toen: Mike Obiku

Op 12 augustus in het jaar 1992 maakte Obiku in de thuiswedstrijd tegen PSV zijn debuut voor de Rotterdamse topclub. Zijn debuutwedstrijd ging met 1-0 verloren en voor de aanvaller persoonlijk was het niet één van zijn beste wedstrijden in zijn nog prille loopbaan. Bij Feyenoord begon Obiku niet fantastisch, maar ondanks dat was Het Legioen gek op hem. Met zijn grenzenloze inzet werd hij al vrij snel in de armen gesloten van alle Feyenoord-supporters. Na een tijdje ging Obiku zijn eigen handelsmerk creëren in Rotterdam. Na elk doelpunt dat hij binnen wist te schieten, moest en zou zijn shirt uitgaan. Al was het twintig graden onder nul, het deerde hem niet, zijn shirt ging uit. Regelmatig leverde het juichen van de aanvaller het hoogtepunt van de wedstrijd op. Zo ook in een thuiswedstrijd tegen Willem II. Toen de Nigeriaan de bal achter de keeper wist te werken, was hij zo gelukkig dat hij in de hekken sprong. Pijnlijk detail was wel dat beide handen in het prikkeldraad grepen. Waar menig voetballer de wedstrijd zou staken, vond Obiku het niet nodig en liet hij zich alleen even snel verzorgen, waarna hij de wedstrijd ‘gewoon’ kon hervatten.

Na twee jaar wisselvallig te hebben gepresteerd bij Feyenoord, werd de aanvaller verhuurd aan het Zweedse Helsingborgs IF. In Zweden deed hij het, met negen treffers in slechts veertien wedstrijden, naar behoren, waardoor hij teruggehaald werd naar De Kuip. Het eerste jaar na zijn verhuurperiode deed hij het ook bij Feyenoord prima. Eén van de momenten waar veel supporters ongetwijfeld aan terug denken als ze aan Obiku denken, is een bekerwedstrijd tussen Feyenoord en Ajax. We gaan terug naar het jaar 1995, om precies te zijn 8 maart 1995, Feyenoord moet op bezoek bij de grote rivaal uit Amsterdam. Het Ajax van Louis van Gaal dat in dat jaar van vrijwel alles en iedereen won, behalve van de Rotterdammers. Na negentig minuten spelen was de stand gelijk, waarna een verlenging uitkomst moest bieden. In de tweede helft van de verlenging wist de aanvaller een lange bal te controleren, waarna hij met een aantal mooie bewegingen de Ajax-verdedigers het nakijken gaven. Na de mooie actie wist hij de bal in de touwen te werken, waardoor Feyenoord zich plaatste voor de finale van de KNVB-beker, die uiteindelijk gewonnen werd ten koste van FC Volendam.





In de zomer van 1996 moet Het Legioen afscheid nemen van hun lieveling, Obiku ging spelen in Japan bij Avispa Fufoka. In het eerste jaar van de aanvaller deed hij het, met zeven treffers uit vijftien wedstrijden, naar behoren. Het tweede jaar ging echter een stuk minder. In twaalf wedstrijden wist Obiku slechts tweemaal te scoren, waardoor hij besloot te vertrekken. Het Spaanse Real Mallorca was het meest daadkrachtig, waardoor de Nigeriaan vertrok naar Spanje. Bij Mallorca, dat destijds uitkwam in de Segunda División, liet de aanvaller zien dat hij het scoren nog niet verleerd was. In de twintig wedstrijden die hij voor de Spanjaarden speelde, wist hij maar liefst vijftien keer te scoren.

Al na één jaar te hebben gespeeld in Spanje, werd Obiku getransfereerd naar Nederland. Veel Feyenoord-supporters hoopten herenigd te worden met de voormalig publiekslieveling. Dit bleek echter een droom die niet in vervulling zou gaan, de aanvaller vertrok naar AZ uit Alkmaar. In zijn derde Nederlandse periode kon de Nigeriaan niet aan de verwachtingen voldoen. In de dertien wedstrijden die hij speelde voor de Alkmaarders, wist hij slechts tweemaal te scoren. Na het debacle in Alkmaar, werd de aanvaller teruggehaald door Anorthosis Famagusta.

Bij zijn terugkeer in Cyprus liet Obiku wederom van zich horen. De toen 31-jarige aanvaller speelde tijdens zijn terugkeer zestien wedstrijden, waarin hij twaalf maal de keeper wist te verschalken, wederom een perfect gemiddelde. Al met al mag er geconcludeerd worden dat Obiku een zeer bruikbare spits is geweest tijdens zijn loopbaan. In de 274 wedstrijden die hij speelde tijdens zijn carrière, liet hij maar liefst 127 maal het net bollen, een keurig gemiddelde.

De helden van toen: Mike Obiku

Na zijn voetbalcarrière bleef Obiku zich bezighouden met de populaire sport. De voormalig aanvaller van onder meer Feyenoord ging aan de slag als trainer. Bij diverse jeugdelftallen bij de topclub uit Rotterdam Zuid heeft hij meegelopen om te kunnen zorgen dat hij zijn eerste diploma’s binnen kon halen. Na een aantal jaar rondgelopen te hebben op Varkenoord, werd de trainer benaderd om het tweede elftal van amateurvereniging Alexandria ’66 onder zijn hoede te nemen. Na zijn avontuur bij de Rotterdamse amateurclub, ging Obiku aan de slag als aanvallerstrainer van de A1 van Sparta, waar hij momenteel nog steeds actief is.

[FR12]Niels Lambrechts

Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties