''Een grote persoonlijkheid, hij kent als geen ander de cultuur van deze club''

Vreemd genoeg staat Justin Bijlow soms ter discussie. De keeper hield dit seizoen al zes keer de nul, de helft van zijn gespeelde wedstrijden. Dat kan van zijn concurrenten voor een basisplaats in het Nederlands elftal niet gezegd worden. Dat een directe concurrent voor een basisplaats in Oranje, zoals Remko Pasveer, in een week tijd tien doelpunten tegen krijgt tegen Napoli geeft de keeper van Feyenoord het momentum.

Vandaag is de dag om dat te bewijzen in de wedstrijd tegen FC Midtjylland. Toegegeven: FC Midtjylland is geen Napoli, maar de wanhoop was tijdens de wedstrijd tussen Napoli en Ajax van het gezicht van Pasveer af te lezen. Dat Bijlow in ieder geval bij de beste drie keepers van Nederland behoort is inmiddels wel zeker.

Arne Slot was daar eerder al duidelijk in: "Ik ben geen bondscoach, maar ik volg het Nederlandse én internationale voetbal wel. Dan hoor ik bondscoaches altijd zeggen dat grote wedstrijden bepalend zijn. Afgelopen zondag vond ik ons duel met Twente een mooi voorbeeld. Dat was ook een grote wedstrijd en daarin keepte Justin uitstekend. Hij sleepte ons er op een cruciaal moment doorheen. Dat heb je nodig om topwedstrijden te winnen. De Europa League-partij tegen Midtjylland op een serieus niveau in Europa is voor Justin ook weer een weegmoment", aldus Slot in De Telegraaf. "Dan zal het indirecte gevolg zijn dat Justin hopelijk bij het WK weer mag aansluiten.”

Kritiek
De eerdere kritiek op Bijlow neemt Slot dan ook niet al te serieus. "Het is voor een keeper niet ideaal om een compleet nieuw elftal voor je te krijgen. En hij heeft door tal van wisselingen in zoveel verschillende formaties gestaan. We hebben de nodige linksbacks geprobeerd, rechtsachter was het niet anders, links centraal hebben verschillende spelers gestaan. Dat draagt niet bij om de rust te vinden.”

Bijlow gaf eerder wel aan dat hij geen aanvoerder meer wilde zijn. De band wisselde van arm naar Gernot Trauner, die op zijn beurt de band weer overgaf aan Orkun Kökcü. Slot ziet het niet als een probleem dat Bijlow de band niet meer wilde hebben. "Hij is een grote persoonlijkheid en kent als geen ander de cultuur van deze club. Een band om zijn arm bepaalt bij hem niet of hij wel of geen leider is.” Om dat leiderschap te onderstrepen vertelt Slot nog een anekdote. In de met 4-2 verloren wedstrijd tegen Lazio Roma eiste Santiago Gimenez een strafschop op, terwijl Orkun Kökcü de aangewezen persoon was. "Justin is wel iemand die opstaat als iemand een penalty neemt die hij niet mócht nemen…” Het heeft dus even gestormd in de kleedkamer.

Lees het artikel op de mobiele website

Net binnen

Bekijk meer artikelen