Systeem Priske ontleed: "Dan gaat Stengs de grote ster worden"

Systeem Priske ontleed: "Dan gaat Stengs de grote ster worden"

Met de komst van Brian Priske gaat er het nodige veranderen bij Feyenoord. De Deen hanteert weliswaar dezelfde principes als zijn voorganger Arne Slot - intensiteit, hoog druk zetten en aanvallend voetbal - maar de uitvoering verschilt. Pieter Zwart, hoofdredacteur van Voetbal International, nam op VI Pro de nieuwe speelwijze onder de loep.

"De grootste verandering is het systeem, van 4-3-3 naar 3-4-3", begon Zwart. "Het tweede verschil is verticaliteit. Priske wil sneller en directer naar voren dan onder Slot gebruikelijk was. Zijn idee is dat de twee aanvallende middenvelders achter de spits vrij krijgt tussen de linies, met het gezicht naar het doel, zodat zij passes kunnen geven."

Andere rol voor vleugelspelers

Dat betekent dus een andere rol voor de vleugelspelers van Feyenoord. "Priske is tevreden over hoe Calvin Stengs dat oppakt en had ook positieve woorden over voor Igor Paixão. Het voordeel ten opzichte van vleugelspelers aan de zijkant, is dat ze dichter bij het doel staan en nog gevaarlijker kunnen zijn. Nu moet blijken of die theorie ook daadwerkelijk uitkomt."

Hoe Priske dit voor zich ziet, werd duidelijk bij de goal van Antoni Milambo tegen Cercle Brugge. "Het begon met een directe crosspass richting Nieuwkoop. Hij controleerde de bal en legde 'm neer bij Stengs, die met zijn gezicht naar het doel stond. Stengs gaf een crosspass naar López, de andere wingback die aan de linkerkant vrijkwam. Milambo sloot als een van de twee middenvelders aan, kwam in de zestien en scoorde. Dat illustreert wat Priske graag wil zien."

Wingbacks en Stengs

Op de vraag welke spelers het meest profiteren van het systeem van Priske, wees Zwart als eerst op de wingbacks. "Givairo Read is een van de spelers die dat goed kan. Dat geldt natuurlijk ook voor Bart Nieuwkoop, die dit systeem al kent van Union Sint-Gillis. Hij heeft de energie om in z'n eentje de hele flank te bestrijken en is vaak langer dan de back van de tegenstander, waardoor ze hem ook in de lucht kunnen zoeken. Dat zijn de winnaars van dit systeem: de wingbacks die de hele flank kunnen bestrijken."

"Daartegenover staan wat spelers die met elkaar moeten knokken voor weinig posities. Priske ziet zijn vleugelspelers niet zozeer als wingbacks, maar meer als aanvallende middenvelders. Dan staat Stengs aan de rechterkant en heb je links Lingr, Paixão, Hadj-Moussa, Sauer en Ivanusec. Dat is best een lijst. Timber heeft vorig jaar aanvallend gespeeld, dus hij zou ook nog een optie kunnen zijn voor die positie. Het wordt dus erg dringen voor die ene plek naast Stengs."

Uit die woorden van Zwart blijkt ook dat Stengs zelf al redelijk zeker is van zijn plek. "Stengs kan heel belangrijk worden in dit systeem. Die rol als rechter aanvallende middenvelder, eigenlijk tussen een rechtsbuiten en een nummer 10 in, is hem op het lijf geschreven. Als het lukt om de bal snel naar voren te spelen en hem in de ruimte te bereiken, heeft hij een pass met links waarmee hij iedere keer gevaar creëert. Ook tegen Cercle Brugge begon bijna al het gevaar bij Stengs. Als het lukt wat Priske wil, dan gaat Stengs de grote ster worden bij Feyenoord."

Lees meer over
Calvin Stengs
Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties